1 Troy Ounce Platinabaar

Platina is een edelmetaal met bijzondere eigenschappen. Behalve voor de vervaardiging van sieraden en horloges is platina in trek voor allerlei industriële toepassingen. In de medische industrie, maar ook in de auto-industrie en in allerlei consumenten-elektronica is platina niet meer weg te denken. Wanneer de economie positief gestemd is, zal de vraag naar platina het aanbod ruimschoots overstijgen, wat een hogere koers van platina betekent.

Dit betekent ook dat platina een lage prijs heeft op momenten waarop de economie in een dip zit, zoals nu. Dit maakt het mogelijk om platina tegen een aantrekkelijk bedrag in te kopen, ervan uitgaande dat de koers bij een opleving van de economie aanzienlijk stijgt.

De koers van platina is dus -min of meer- omgekeerd evenredig met die van goud. Wanneer het slecht gaat met de economie, “vluchten” investeerders naar goud en stijgt de goudkoers. Omgekeerd laten beleggers hun goudreserves los wanneer het weer beter gaat met de economie, om in aandelen of juist in andere edelmetalen zoals platina te investeren.

Een goed gespreide beleggingsportefeuille bevat dan ook zowel goud als platina. Experts geven aan dat zo’n 10% van een edelmetaalportefeuille uit platina zou moeten bestaan. Hiermee bent u voorbereid op een plotselinge ommezwaai van het economische klimaat en vangt u eventueel negatieve fluctuaties op. Uiteraard is het ook goed mogelijk om uitsluitend in platina te investeren. Door u goed te in te lezen kunt u bepalen welke strategie het beste bij uw beleggersprofiel past. Met deze website willen wij u helpen de juiste investering te doen en willen wij u informeren over de relatief kleine maar interessante wereld van het beleggen in platina.

Als u investeren in fysiek platina overweegt, zult u zien dat de troy ounce één van de meestvoorkomende gewichtseenheden is. Ook voor edelmetalen als goud en zilver is de troy ounce de standaardmaat. Een troy ounce is gelijk aan 31,3 gram. Omdat zelfs zo’n bescheiden gewicht een behoorlijke waarde kan hebben, is het bij platina ook mogelijk om kleinere eenheden te kopen, bijvoorbeeld 10 gram platinabaar of 20 gram platinabaar.

Om één troy ounce platinabaar te produceren, dienen mijnbouwers gemiddeld 10 ton erts te delven. Dit proces kan zo’n 8 weken duren, waar veel energie en mankracht voor nodig is. Het mag dan ook geen wonder heten dat de prijs van platina, al kan deze behoorlijk fluctueren, aan de hoge kant is. Een troy ounce platinabaar kan tot wel twee keer zoveel kosten als een troy ounce goud.

Er bestaan verschillende manieren om te investeren in 1 troy ounce platina. Zo kunt u ervoor kiezen de platina zelf in huis te halen door te kopen bij een platinahandelaar. Daar heeft u de keuze uit allerlei gewichten, waaronder de troy ounce. Deze kunt u hoogstpersoonlijk afrekenen en ophalen, maar veel handelaars stellen u ook in staat om vanuit huis te bestellen via een beveiligde webwinkel. Kiest u voor 1 troy ounce platinabaar, dan krijgt u deze verzekerd thuisbezorgd door een betrouwbare koeriersdienst.

Het is ook mogelijk om platina in de kluis te kopen. Hierbij krijgt u het platina niet thuisgestuurd en kunt u het ook niet zelf ophalen, maar wordt uw investering aan platinabaren in de kluis van de aanbieder gekoppeld. Met andere woorden: u bezit fysiek platina, maar u hoeft zich geen zorgen te maken over het opslaan ervan op een plek in uw woning of kantoor. In plaats daarvan ligt uw investering op een zwaarbeveiligde locatie te wachten op een mogelijke verkoop, in de nabije of verre toekomst. Bij de Nederlandse aanbieder GoldRepublic kunt u op deze manier platina kopen. Via een webomgeving kunt u precies bijhouden hoeveel uw investering op ieder willekeurig moment waard is. Ook kunt u online de opdracht tot verkoop van uw platinabaar geven.

Behalve platinabaren die een troy ounce wegen, kunt u munten kopen die hetzelfde gewicht aan platina bevatten, soms aangevuld met andere metalen. Vaak worden deze munten ook nog eens geaccepteerd als wettig betaalmiddel, zoals de American Eagle van platina, die $100 waard is. Dit is vooral een aantrekkelijke optie voor verzamelaars van munten, maar niet zozeer voor wie puur en alleen platina als investering wenst.

Let wel dat u bij elke aankoop van platina steeds commissie betaalt. Dit betekent dat u, wanneer u hiertoe in staat bent, het beste zoveel mogelijk platina in één keer kunt kopen. Op die manier betaalt u maar één keer commissie en behaalt u sneller winst bij een koersstijging van platina.

Comments on this entry are closed.