1000 Gram Platinabaar

Voor de serieuze belegger bestaat er de 1000 gram platinabaar. Dit is een platinabaar die gemaakt is uit platina met een zuiverheid van 999,5. Het is niet mogelijk om grotere platinabaren te kopen, waardoor het bedrag dat u te besteden hebt verdeeld wordt over zo zwaar mogelijke platinabaren.

Als voorbeeld: wanneer u € 100.000,- te besteden hebt en de platinaprijs € 40.000,- per kilo bedraagt, zult u tweemaal een 1000 gram platinabaar (met een totale waarde van € 80.000,-) en één 500 gram platinabaar (ter waarde van € 20.000,-) ontvangen.

In dit artikel bekijken we hoe verstandig het is om te investeren in 1000 gram platinabaar of meer, waar u deze investering kunt doen en hoe u deze fysieke platinabaar veilig bewaart.

Het ziet ernaar uit dat de vraag naar platina de komende jaren blijft stijgen. Niet zozeer omdat beleggers hun geld in dit edelmetaal steken, maar omdat verschillende takken van industrie platina bij hun productieproces inzetten. Anders dan bij goud wordt de vraag van platina voor een groot gedeelte door industriële partijen bepaald.

Hiermee stippen wij meteen een belangrijk verschil met goud als investering aan: de platinakoers gedraagt zich anders dan beleggers in goud gewend zijn. In tijden van economische tegenspoed stijgt de goudkoers omdat beleggers hun heil in het gele edelmetaal zoeken. Tegelijkertijd daalt de koers van platina, niet zozeer omdat beleggers het vertrouwen in platina zouden verliezen, maar omdat tijdens een economische crisis minder wordt geproduceerd en de vraag naar platina dus daalt.

Hieruit volgt een interessant gegeven. De goudprijs stijgt wanneer het even tegenzit met de economie, maar de platinakoers daalt juist. Een economische crisis biedt dan ook de grootste mogelijkheden voor wie geïnteresseerd is in platina.

Platina wordt o.a. verwerkt in auto-katalysatoren en consumentenelektronica. Maar ook voor de behandeling van sommige vormen van kanker en voor het vervaardigen van gehoorapparaten is platina een onmisbaar element. Tot slot is platina een statussymbool en een prachtig edelmetaal voor het creëren van sieraden. Dit betekent dat de markt een aantal kansen biedt:

• De Westerse maatschappij vergrijst
• Milieuwetgevingen worden strenger
• De autoverkoop steeg met maar liefst 55% in China
• Nieuwe rijken in de BRIC-landen zoeken statussymbolen en sieraden
• Steeds meer mensen kunnen zich consumentenelektronica veroorloven

Om in platina te investeren heeft u de keuze uit meerdere opties. De meest logische hiervan is uiteraard het kopen van fysiek platina, bijvoorbeeld in de vorm van een 1000 gram platinabaar. Dit kan bij diverse handelaren in edelmetaal, zowel in Nederland als in het buitenland. U kunt ervoor kiezen het platina zelf op te halen of thuis te laten bezorgen. Sommige handelaren doen hiervoor zaken met een betrouwbare koeriersdienst, terwijl andere handelaren de bezorging door een privéchauffeur laten uitvoeren.

Bij deze optie krijgt u uw 1000 gram platinabaar zelf in handen. Bij het investeren in “bullion platina” gaat dat anders. Hierbij krijgt u wel een eigen 1000 gram platinabaar toegewezen, maar wordt deze veilig in een kluis voor u bewaard. GoldRepublic is één van de aanbieders waarbij u edelmetalen op deze manier kunt kopen.

De laatstgenoemde optie is de veiligste. Hierbij hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid en de bewaking van uw investering in platina. Daar zorgt de aanbieder voor. Zo bewaart GoldRepublic de baren van klanten in de kluizen van G4S, ‘s werelds grootste partij in kluisbeheer en waardetransport. Daarnaast is de investering van iedere klant verzekerd en kunnen eventuele schuldeisers van GoldRepublic nooit de baren van klanten opeisen.

U hoeft natuurlijk niet per se in fysiek platina te investeren om van stijgingen in de platinakoers te profiteren. Het is ook mogelijk om een girale platinarekening te openen, bijvoorbeeld bij ABN-AMRO. Hierbij wordt uw belegging niet gedekt door fysieke platina, maar volgt uw inleg de koers van platina op de beurs.

Ook is het mogelijk om aandelen van de mijnen die platina delven te kopen. In Europa heeft u hier weinig keuze in. Daarom raden wij u aan op beurzen in Australië, Zuid-Afrika, de VS en Canada te kijken. Let wel dat deze mijnbouwers niet alleen platina delven, maar ook andere edelmetalen. Dit is een goede manier om uw investering te diversificeren.

Een laatste mogelijkheid is het investeren in sieraden van platina. Hierbij bent u sterk afhankelijk van modegrillen, waardoor het is aan te raden alleen platina sieraden van de grote merken te kopen. Mocht het sieraad niet meer in het toekomstige modebeeld passen, dan heeft het altijd nog een waarde die ontleend kan worden aan het gewicht ervan.

Comments on this entry are closed.