500 Gram Platinabaar

Platina is een edelmetaal met bijzondere eigenschappen. Het beschadigt niet, het smelt pas bij zeer hoge temperaturen en het is tegelijkertijd makkelijk te bewerken. Daarnaast is platina hypoallergeen en roest het niet in lucht, waardoor het een interessante en soms onmisbare grondstof is in vele takken van industrie.

Platina is over het algemeen stukken duurder dan goud. In tijden van economische voorspoed kan platina tot wel dubbel zoveel als goud kosten. Maar dat mag ook wel, want platina is 30 keer zeldzamer dan goud. Om 500 gram platinabaar boven de grond te halen moeten mijnwerkers tweeënhalf jaar graven en ruim 160 ton erts verwerken. Geen wonder dat de prijzen voor platina over het algemeen zo hoog liggen.

De platinakoers is sterk afhankelijk van de vraag naar dit edelmetaal, en deze vraag wordt voor het grootste deel bepaald door industriële partijen. Platina wordt o.a. toegepast bij de fabricage van gehoortoestellen en wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Ook in de auto-industrie is platina een gewild metaal, waar het in katalysatoren wordt verwerkt om de uitstoot van koolmonoxide te verlagen.

Omdat de platinakoers van industriële activiteit afhangt, maakt deze een daling mee op momenten van economische tegenspoed. In tijden van een economische crisis is platina dus aantrekkelijk geprijsd voor wie dit edelmetaal wil kopen. Een uitstekend moment om te investeren in bijvoorbeeld een 500 gram platinabaar.

U kunt op drie verschillende manieren een 500 gram platinabaar kopen. De eerste optie is door hem rechtstreeks te kopen bij een handelaar in goud, zilver en platina. Daarvoor is een bezoek aan het pand van de handelaar nodig. Omdat niet elke handelaar een 500 gram platinabaar heeft klaarliggen, is het verstandig om eerst een afspraak te maken.

De tweede manier om een 500 gram platinabaar te kopen is door deze online te bestellen bij een platinahandel. In dit geval hoeft u niet af te reizen naar de winkel, maar krijgt u uw platina thuisbezorgd door een koeriersdienst. Uiteraard wordt uw pakketje volledig verzekerd.

Bij de eerste twee opties die wij hierboven hebben genoemd dient u zelf voor de opslag en de beveiliging van uw platina te kiezen, bijvoorbeeld in een kluis. Er is een derde optie waarbij het platina voor u wordt bewaard. Sterker nog: u zult het platina waar u in investeert niet eens in handen krijgen. Via het Nederlandse bedrijf GoldRepublic koopt u bijvoorbeeld 500 gram platinabaar die in zwaarbeveiligd ligt opgeslagen in een kluis van G4S, ‘s werelds grootste aanbieder in waardetransport en kluisbeheer.

Het voordeel hiervan is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het transport en over de beveiliging van uw 500 gram wegende platinabaar. Zo’n baar is namelijk heel wat waard, zelfs als de platinakoers laag staat. In professioneel bewaakte kluizen is uw investering gegarandeerd veilig, omdat uw investering ook nog eens wordt gedekt door een verzekering.

Vanzelfsprekend wordt er over elke aankoop en verkoop van platina een bedrag aan commissie gerekend. Dit bedrag varieert per aanbieder. Het is dus verstandig om de handelaren te vergelijken alvorens u beslist waar u 500 gram platinabaar koopt.

Wanneer u de 500 gram platinabaar eenmaal in bezit heeft, kunt u de waarde hiervan bekijken op internet of in de krant onder de kop commodities. Sommige websites stellen u in staat om de winst op uw investering te checken door de inkoopprijs tegen de huidige waarde af te zetten. Zo ziet u precies hoeveel uw huidige winst is.

Als serieuze investeerder bent u wellicht ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om 1000 gram platinabaar te kopen. Op deze website geven wij u meer informatie over dit gewicht en waar u deze platinabaren kunt inkopen.

Mocht u geen fysieke platinabaren willen kopen, dan bestaan er ook andere manieren om in platina te investeren. Zo kunt u bij verschillende banken een girale platinarekening openen. Uw beginsaldo volgt daarop de bewegingen van de platinakoers. Helaas kunt u op deze manier nooit aanspraak maken op fysieke platinabaren, mocht uw bank omvallen.

Een andere mogelijkheid is het beleggen in de aandelen van mijnen. Bij Alex en Binck kunt u aandelen kopen van mijnbouwers die genoteerd staan op de beurzen van o.a. Canada, de VS, Australië en Zuid-Afrika. Op deze manier investeert u indirect in de platinakoers en spreidt u wellicht uw risico’s, want de meeste mijnbouwbedrijven delven meerdere edelmetalen.

Een andere manier om in platina te beleggen is door sieraden van platina te kopen. Kies hierbij voor sieraden van hoge kwaliteit, dus liever een kleiner exemplaar dat zeer goed is bewerkt dan een zwaarder of groter juweel dat van mindere kwaliteit is.

Comments on this entry are closed.