Assortiment

Het uiterst schaarse zilverwitte edelmetaal platina is, evenals andere edelmetalen, ook per baar te koop. De platinabaren zijn nieuw gegoten verkrijgbaar en ook tweedehands. Behalve platinabaren kunt u ook investeren in platina munten; nieuw of tweedehands. Platina munten zijn en worden door diverse regeringen en koningshuizen wereldwijd uitgegeven als beleggingsobject en om speciale gelegenheden te herdenken. Verder zijn platina sieraden meer en meer een gewilde investering aan het worden.

Om de echtheid van de platinabaren, munten en sieraden te garanderen zijn deze voorzien van een keurteken. Dit keurteken of stempel waarborgt het gewicht en de zuiverheid van de platinabaren. Platina bestemd voor de verkoop mag alleen als platina worden verkocht als het voorzien is van een keurteken. Om het keurteken te verkrijgen, moet het platinagehalte in een legering minimaal 95% (950 duizendsten) zuiver platina zijn. Dit is het enige gehalte dat wordt erkend, aldus artikel 1 van de Waarborgwet die is vastgesteld op 24 december 1997.

De platinabaren zijn te koop in verschillende soorten en maten. De prijs ervan wordt bepaald op basis van de dagelijkse marktwaarde en die hangt sterk af van de vraag naar het zeldzame edelmetaal. Wie platinabaren, munten of sieraden wil kopen doet er goed aan te letten op het zuiverheidspercentage van het platina.

10 gram platinabaar

Platina is net als de edelmetalen zilver en goud fysiek te koop. Het zilverwitte edelmetaal platina is beschikbaar in kleine hoeveelheden per baar. Het kopen van enkele 10 gram platinabaren in combinatie met platina munten kan een aantrekkelijke investering zijn. Kleine hoeveelheden 10 gram platinabaren zijn namelijk gemakkelijk te kopen en te verkopen.

20 gram platinabaar

Evenals de kleine platinabaren van 10 grams zijn de wat grotere platinabaren van 20 gram erg geliefd als investering. Indien gewenst kan naast de platinabaren ook gekozen worden voor het kopen van platina munten om zo tot een mooi investeringskapitaal te komen. En als de platinaprijzen gaan stijgen, kan de gedane investering na verloop van tijd een aantrekkelijk rendement opleveren.

1 troy ounce platinabaar

Bij het kopen van 1 troy ounce platinabaar kunt u kiezen voor het kopen van baren, maar ook voor platina munten. Diverse landen hebben door de jaren heen platina munten op de markt gebracht van exact 1 troy ounce, ofwel: 31,1 gram. Drie bekende voorbeelden hiervan zijn de Platinum Noble munt van het Engelse Isle of Man, de Amerikaanse Platinum Eagle munt en de Canadese Maple Platinum. Bovendien worden sinds jaar en dag de prijzen van edelmetalen en edelstenen uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce. Dat maakt het vergelijken van de onderlinge prijs bij eenzelfde hoeveelheid wel zo gemakkelijk.

100 gram platinabaar

Het kopen van een 100 gram platinabaar kan bij een groot aantal handelaren in edelmetalen. Vandaar dat voornamelijk investeerders ertoe overgaan hun kapitaal in platinabaren van 100 gram om te zetten. Het kopen van 100 gram platinabaren is namelijk een zeer interessante mogelijkheid om het kapitaal binnen enkele jaren verder te laten groeien waardoor het uiteindelijk een mooi rendement oplevert.

500 gram platinabaar

Investeringen in platinabaren van 500 gram kunnen een heel hoog rendement opleveren. Het zijn hoofdzakelijk beleggers die de 500 gram platinabaren kopen, omdat het een forse investering vraagt. Bovendien is het verstandig de platinabaren op een veilig plek in bewaring te geven. Gerenommeerde aanbieders van platinabaren bieden hun klanten de mogelijkheid de baren in een goed beveiligde kluis op te slaan.

1000 gram platinabaar

Een 1000 gram platinabaar heeft niet een alleen behoorlijk gewicht, maar vergt ook een behoorlijke investering. Het ligt daarom voor de hand dat vermogende mensen, investeerders en beleggers één of meerdere kilo’s platinabaar kopen. Daarbij spreekt het natuurlijk voor zich dat de waarde van 1 kilo platina veilig bewaard moet worden. Het is daarom uitermate belangrijk voor een uitstekende beveiliging en verzekerde opslag te zorgen.

Platina munten

Naast het kopen van platinabaren, kan het zeer zeker ook interessant zijn platina munten te kopen als kapitaalinvestering. Voor het kopen van platina munten zijn er diverse mogelijkheden. Er zijn wereldwijd namelijk platina munten in verschillende coupures te koop, zoals: 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, of 1 ounce. Populaire platina munten zijn onder andere de Amerikaanse Platinum Eagle, de Canadese Maple Platinum, de Australische Koala Platinum en de Platinum Noble munt van het Engelse eiland Man.

Eveneens worden er zo nu en dan nog nieuwe platina munten op de markt gebracht. Een recent voorbeeld hiervan is de huwelijksmunt voor de Engelse prins William en Kate Middelton. Om de trouwdag van het Britse paar te herdenken heeft de Britse Royal Mint van het Britse Koninklijk Huis opdracht gekregen de Royal Wedding Platinum Piedfort Coin van 5 pond te produceren. In totaal worden hier 200 platina munten geslagen. De prijs van één zo’n platina munt is op dit moment 5450 pond.

Platina sieraden

Doordat platina zeer buigzaam en kneedbaar is, is het uitermate geschikt om sieraden van te maken. Bijkomend voordeel van platina is dat het hypoallergeen is waardoor het geen huidirritaties geeft. Al in 1790 werd het eerste sieraad van platina vervaardigd. Tegenwoordig is platina een edelmetaal die voor onder andere trouwringen veel wordt gebruikt, maar ook in combinatie met diamanten.

Het is anno nu ook steeds populairder om in platina sieraden te investeren. Dit is onder meer erg gebruikelijk in de Aziatische landen waar bezittingen zo van generatie op generatie worden overgedragen. De waarde van een platina sieraad wordt niet alleen bepaald door het platinagehalte. Eveneens speelt de artistieke waarde van een sieraad een rol bij de prijsbepaling. Sieraden van een hoge kwaliteit platina en gemaakt door beroemde sieradenmakers zijn daarom zeer waardevast. En onder invloed van de mode kunnen platina sieraden zelfs behoorlijke rendementen opleveren. Omdat platina beperkt beschikbaar is, is een investering in een sieraad van dit materiaal altijd verstandig.

Comments on this entry are closed.