Investeren in Platina

Platina is een moeilijk te delven edelmetaal, dat bovendien enkele bijzondere eigenschappen heeft: het is vrijwel onverwoestbaar, heeft van nature een zilverwitte kleur en is hypoallergeen.

De combinatie van deze eigenschappen en de moeite die het kost om platina te vinden, heeft de prijs ervan opgedreven. Sterker nog: platina is in de meeste gevallen duurder dan goud. De prijs per gewichtseenheid kan bij platina tot wel tweemaal zo hoog liggen als de prijs van goud. Alleen al vanwege dit feit zijn investeerders van oudsher geïnteresseerd in platina.

Maar er zijn meer redenen waarom investeren in platina steeds aantrekkelijker wordt. De vraag naar dit edelmetaal zal de komende jaren blijven toenemen vanwege de stijgende autoproductie in Azië. Platina helpt autokatalysatoren namelijk bij het filteren van schadelijke uitlaatgassen, waaronder CO2. Door de strengere milieuwetgevingen zal de toepassing van platina in de auto-industrie alleen maar toenemen.

Daarnaast wordt platina gebruikt voor de productie van medische en laboratoriumapparatuur en is platina een belangrijke grondstof voor het fabriceren van diverse consumentenelektronica, waaronder LCD-televisies en PC’s.

Tegelijkertijd groeit het aantal nieuwe rijken, vooral in de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Bij hun zoektocht naar statussymbolen, veilige investeringen en sieraden valt hun blik geregeld op platina. Deze en andere factoren zorgt ervoor dat experts particulieren en professionele investeerders aanraden om in platina te investeren.

Wie het investeren in platina overweegt, zal uiteraard ook kijken naar alternatieve commodity’s. De koers van het populairste edelmetaal, goud, stijgt bijvoorbeeld naar (te) grote hoogten in tijden van economische crisis, omdat investeerders hun geld massaal in dit edelmetaal storten. De koers van platina daarentegen daalt juist in tijden van economische crisis, wat het een interessant alternatief voor goud maakt. Over het algemeen maakt de prijs van platina hogere pieken en dalen mee dan goud, wat het een geschikte commodity maakt voor investeerders die bereid zijn een klein, berekend risico te lopen. De kans op een veel hogere winst dan bij goud maakt platina tot een aantrekkelijk alternatief voor sommigen.

Het beste moment om in platina te investeren

De prijs van platina fluctueert met de vraag ernaar. En deze vraag is weer sterk afhankelijk van de economische situatie. Als het bijvoorbeeld wat minder met de economie gaat, is de vraag naar platina voor industriële toepassingen kleiner. Anders dan bij goud is de platinaprijs vooral afhankelijk voor de vraag vanuit industriële partijen. Dit betekent dat de platinakoers lager is in tijden van economische crisis.

Wanneer de economie weer opleeft, stijgt de vraag naar dit edelmetaal. De koers van platina zal dan geleidelijk stijgen, waarbij de prijs per gewicht ver boven die van goud uit kan komen.

Let op: dit zijn erg algemene observaties, die dus niet in alle gevallen gelden. Ook in een positief gestemde economie kunnen er momenten zijn waarop de platinaprijs daalt. Het omgekeerde geldt bij een economische crisis; er zijn uitzonderingen waarbij de koers van platina een bescheiden piek kent in een overwegend dalende lijn, maar deze zal van korte duur zijn.

Uit het bovenstaande volgt dat een economische dip het beste moment is voor de aankoop van één of meerdere platinabaren, munten of Exchange Traceable Funds (ETF’s). Wanneer de economische conjunctuur door een dal gaat kunt u platina relatief voordelig kopen. Ook is de kans dat de koers nog verder daalt dan miniem. Wanneer het weer beter met de economie gaat en de industriële vraag naar platina stijgt, zal ook de waarde van uw platina stijgen. Wanneer de koers de gewenste hoogte bereikt of wanneer u denkt dat deze niet verder zal stijgen, kunt u uw fysieke platina verkopen en geniet u een potentieel hoge winst.

Hoe kan ik investeren in platina?

Wanneer u denkt dat investeren in platina iets voor u is, maar u eerst de kat uit de boom wilt kijken, is het verstandig om met een klein aankoopbedrag te beginnen. Dit bedrag kunt u op allerlei directe en indirecte manieren in platina investeren:

• Platina zelf kopen
De meest logische manier om te investeren in platina is door het fysiek te kopen. Dit kan in de vorm van platinabaren of munten. De waarde hiervan wordt bepaald aan de hand van de zuiverheid en het gewicht. U kunt ervoor kiezen het platina zelf bij de aanbieder op te halen of het volledig verzekerd thuis te laten bezorgen door een koeriersdienst. Er bestaan heel wat aanbieders van platina in Nederland, die u via een zoekopdracht in Google eenvoudig kunt vinden.

• Platina in een kluis kopen
Bij deze optie koopt u ook fysiek platina, maar krijgt u het niet in handen. De platinabaren worden veilig voor u bewaard in een kluis. Via de website van de aanbieder ziet u precies hoeveel platina u in uw kluis heeft en wat de huidige waarde ervan is. In Nederland is GoldRepublic de aanbieder van platina in de kluizen.

• Girale platinarekening openen
Bij enkele banken is het mogelijk om een girale platinarekening te kopen. Dit type rekening was vroeger gekoppeld aan platinabaren in de kluizen van de HBU. Dit is niet langer het geval; de waarde van uw inleg deint nu mee op de platinakoers op de beurs en wordt dus niet door fysieke platina gedekt.

• In mijnen beleggen
U kunt indirect in platina investeren door de aandelen van edelmetaalmijnen te kopen. In Nederland kan dat o.a. bij Binck en Alex Vermogensbank. De aandelen op de Europese beurzen hebben vaak weinig volume. Daarom is het aantrekkelijker om in mijnen te investeren die genoteerd staan op beurzen in de VS, Canada, Zuid-Afrika en Australië.

Bij al deze opties betaalt u vanzelfsprekend een klein bedrag voor de aankoop en de verkoop. Dit is meestal een percentage van het totaalbedrag, met een “drempel” oftewel een minimumbedrag. Het is goed om hier rekening mee te houden voordat u uw mogelijke winst berekent.

Wanneer u geïnteresseerd bent in fysiek platina, vindt u links van deze tekst een aantal links naar de verschillende gewichten platina. Klik op deze links voor meer informatie over het aankopen van platina.

Comments on this entry are closed.